Moribund Review – PC

      1 Comment on Moribund Review – PC
Share

Δεν κάνω συχνά reviews τον τελευταίο καιρό, αλλά λέω να κάνω μια εξαίρεση για το συγκεκριμένο παιχνίδι, όχι επειδή μας έστειλαν κωδικό για το steam ή επειδή υπάρχει κάποιο αξιόλογο στοιχείο «που δεν πρέπει να χάσετε» στο συγκεκριμένο, αλλά επειδή θέλω να το χρησιμοποιήσω ως αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση και να ειπωθούν κάποια πράγματα.

Το Moribund έχει δημιουργηθεί από μια μικρή ομάδα ελλήνων και απ όσο βλέπω ξεκίνησε από το Steam Greenlight και εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται σε μια early access κατάσταση. Είναι να κυκλοφορήσει στις 16 Μαρτίου. Αν δεν κοιτούσα τα credits του παιχνιδιού θα έλεγα ότι είναι μια προσπάθεια δύο ή τριών φίλων που θέλουν να «ψαχτούν» με την Unity και την όλη διαδικασία του publishing ενός PC game στο Steam. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο παιχνίδι έχουν εργαστεί ενεργά κάπου στους 9 developers, συν 5 voice actors (!), συν ένα ακόμη άτομο που υπάρχει στο PR. Είναι κάπως overkill η κατάσταση.

Για τα άτομα που το δημιούργησαν, το Moribund θεωρώ ότι είναι απλώς μια προεμπειρία και δεν πιστεύω ότι αξίζει να μείνουν πολύ πάνω από τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Είναι πολλά πράγματα που είναι στραβά με τον τίτλο και αν μπορούσα να μαντέψω από που προκύπτει αυτό, θα έλεγα ότι είναι κυρίως η ανισότητα στην ομάδα, ή καλύτερα, στην εργασία. Για παράδειγμα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειάστηκαν 5 voice actors για μερικά taunts ή ένας άνθρωπος για το sound design και ένας για την μουσική, όταν τα ηχητικά εφέ είναι πραγματικά ελάχιστα και τα μουσικά θέματα 2-3 μικρές loopες με κάπως διαφορετικά όργανα κάποιες φορές. Επίσης, γιατί χρειάστηκαν 3 άτομα για τα γραφικά και γιατί ένα τέτοιο μικρό παιχνίδι έχει υπεύθυνο για PR; Το θέμα μου είναι ότι δεν δείχνει να έχει τόσο πολύ χαρακτήρα «ομάδας» η συγκεκριμένη ομάδα, αλλά μοιάζει περισσότερο με μια συνεργασία με «γνωστούς αγνώστους», με τον καθένα να συμμετέχει μάλλον για τους δικούς του λόγους.

Δεν θα κάνω πολύ αναλυτικό review γιατί δεν πιστεύω ότι χρειάζεται. Είναι έτσι και αλλιώς μικρές οι προσδοκίες σε τέτοια παιχνίδια, που δεν χρειάζεται να κάθομαι να γράφω για την περίεργη επιλογή των πλήκτρων που έχουν κάνει ή για το γεγονός ότι το Multiplayer είναι μόνο local ή για το ότι δεν έχει button mapping ή για άλλα settings που λείπουν και διάφορα τέτοια. Σε ένα βαθμό περιμένει κανείς μεγάλες προχειρότητες και περίεργες επιλογές σε τέτοια παιχνίδια, οι οποίες συνήθως προκύπτουν από τις περιορισμένες γνώσεις αυτών των ομάδων επάνω στις μηχανές γραφικών ή στα εργαλεία που χρησιμοποιούν. Πολλές φορές βέβαια αυτή η απλότητα δίνει μεγαλύτερο «χώρο» στο να φανούν οι καλές ιδέες που ίσως βρίσκονται πίσω από πολλά indie παιχνίδια, όμως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με τέτοια περίπτωση.

Το Moribund είναι μια κάπως μπερδεμένη κατάσταση. Ασχολήθηκα κυρίως με τα Challenges που έχει, καθώς είναι το μοναδικό solo περιεχόμενο, όμως δεν κατάλαβα πολλές από τις επιλογές που έχουν κάνει. Καταρχάς, τα περισσότερα επίπεδα είναι broken από πλευράς χρόνου και δεν ολοκληρώνονται. Συγκεκριμένα τα Forest 2, 4, 5, City 1, 4, και Mountains 1, 2, 3 χρειάζονται τουλάχιστον το διπλάσιο χρονικό περιθώριο από αυτό που δίνει. Στα υπόλοιπα ο χρόνος είναι σωστός, αν και οριακά, κάτι που με κάνει να πιστεύω ότι το θέλανε να είναι έτσι. Αυτό προκύπτει επίσης και από το σύντομο respawn. Μάλλον ήθελαν να φτιάξουν κάτι σαν το Super Meat Boy, από το οποίο πιθανώς προέκυψαν ως ιδέα τα διάφορα splatter εφέ και οι βίαιες παγίδες.

Γενικά θεωρώ πρόβλημα το χειρισμό στα challenges και κάνει «μπαμ» ότι είναι ένα mode που προστέθηκε στη πορεία και απλώς προσπάθησαν να το προσαρμόσουν στις 2-3 κινήσεις που είχαν ήδη οι χαρακτήρες. Δεν το ανέφερα νωρίτερα, αλλά συνολικά το Moribund είναι ένα 2D brawler-shooter/ platformer με ένα gore στυλ στον οπτικό τομέα. Το τελευταίο είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του τίτλου και εννοώ κυρίως τα σχέδια των backgrounds, τα οποία έχουν φαντασία. Στα Challenges πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, σκαρφαλώνοντας στις κάθετες επιφάνειες, περνώντας διάφορες παγίδες ή σκοτώνοντας εχθρούς (δεν είμαι σίγουρος αν ήταν εχθροί αυτά, αλλά οκ). Αν μπορούσα να μαντέψω τον σκοπό αυτών των challenges, θα έλεγα ότι είναι κυρίως το trial & error μέχρι να βρεις την ιδανική πορεία, ώστε κάποια στιγμή τα περάσεις (όσα δεν είναι broken), δέκατα του δευτερολέπτου πριν λήξει ο χρόνος. Γενικά όμως θέλει πολύ βελτίωση το όλο mode για να έχει κάποια αξία. Το πέρασα από μια φορά μόνο και σίγουρα δεν αξίζει δεύτερη.

Στο multiplayer έχει κάπως περισσότερο σημασία το delay των 2 δευτερολέπτων του βασικού όπλου των χαρακτήρων ή τα διάφορα power ups ή το να ακινητοποιείς τον άλλον με τα spores του όπλου (α;), αλλά και πάλι το θέμα μου εδώ είναι ότι δεν υπάρχει κάτι σπουδαίο πίσω από την όλη ιδέα. Ακόμα και αν είχα 4 άτομα να το δοκιμάσω τοπικά (απορώ πως θα τα κατάφερναν να παίξουν οι δύο από ένα πληκτρολόγιο, έτσι όπως είναι ο χειρισμός) δεν νομίζω να παίζαμε πάνω από ένα match.

Μετά πήγα να δω την τιμή του τίτλου και είναι στα 10 ευρώ! Όπως είπα και πριν, δεν έχω κάποιο θέμα με την προχειρότητα αυτών των παιχνιδιών ή με το να χρησιμοποιούνται ως εκπαίδευση ή προεμπειρία για αυτές τις ομάδες, αρκεί όμως να υπάρχει και κάποια λογική πίσω από την όλη προσπάθεια. Όπως και να το κάνουμε, 10 ευρώ είναι πολλά για αυτό το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι δεν έχει ελπίδα στο Steam κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο λόγος που είπα να το γράψω αυτό το δήθεν review: Δεν αξίζει για αγορά και το ότι είναι ελληνική προσπάθεια δεν θέλω να σημαίνει ότι του δίνεται «λευκή επιταγή». Το Moribund θα ήταν καλύτερα με ένα price point από 0,99 μέχρι 1,99.

Βλέποντας επίσης το τί θέλουν να προσθέσουν στον τίτλο, δεν ξέρω κατά πόσο κατανοούν στην Traptics (έτσι λέγεται το studio) ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά ακόμα και πως πρέπει να παραμείνει ως ένα σκαλί για το επόμενό τους βήμα. Για παράδειγμα, λένε ότι θέλουν να βάλουν περισσότερους χάρτες και χαρακτήρες, τη στιγμή που ΔΕΝ είναι αυτά τα προβλήματα του τίτλου, αφού έχει ήδη αρκετούς χάρτες, ενώ οι χαρακτήρες έχουν όλοι τις ίδιες κινήσεις, άρα όσους και κα προσθέσουν είναι εντελώς ανούσιο. Θα μπορούσαν ίσως να βάλουν Online Multiplayer, το οποίο και πάλι δεν δικαιολογεί τα 10 ευρώ στο Steam, αλλά έστω για να προστεθεί κάποια επιπλέον αξία από αυτή που έχει τώρα.

Εκεί που θέλω τελικά να καταλήξω είναι στο ότι, καλές οι ελληνικές προσπάθειες, αλλά πρέπει να υπάρχει και συνοχή. Οι συνεργασίες που έχουν γίνει στα Credits δεν πιστεύω ότι χρειαζόντουσαν και αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα, που όπως είπα το θεωρώ άνισο. Λιγότερα άτομα πιστεύω ότι θα μπορούσαν να είχαν δημιουργήσει ένα πιο «δεμένο» παιχνίδι, δηλαδή μικρότερο περιεχόμενο αλλά με μια πιο ισχυρή βασική ιδέα. Αυτή θα έπρεπε να είναι η αφετηρία για τέτοιου είδους indie παιχνίδια.

Μπορώ να καταλάβω πάντως αυτό που έλεγε καιρό ο Jim Sterling, σχετικά με το ότι δεν σημαίνει τίποτα πλέον αν ένα παιχνίδι είναι στο Steam ή αν προχώρησε από το Greenlight. Η κατάσταση πρέπει να είναι ακόμα χειρότερη με τα 3D παιχνίδια όπου έχουν και μεγαλύτερη δυσκολία στον σχεδιασμό. Λέω να μην βάλω βαθμολογία για το Moribund, αλλά αν έβαζα θα ήταν λογικά κάπου κάτω από 2, ή έστω 3, και αυτό λόγω αντιστοιχίας τιμής και συνολικής ποιότητας.

 

Προς την Traptics:

Για να μην τελειώσει αυτό ως ένα αρνητικό review, λέω να προτείνω και κάποιες αλλαγές στην ομάδα (που πιθανώς να διαβάζουν το κείμενο) οι οποίες θα βοηθήσουν τον τίτλο και θα προσθέσουν αξία:

  • Αντί να προσθέσετε και άλλους χαρακτήρες, βάλτε κάποιο μικρό bio για αυτούς που υπάρχουν ήδη. Πώς κατέληξαν κάποιοι να έχουν την εμφάνιση που έχουν; Από που προέρχονται και γιατί συμμετέχουν σε αυτή την μάχη; Γενικά φτιάξτε μια μικρή ιστοριούλα για τον καθένα και γιατί τελικά είναι τόσο διαφορετικοί.
  • Κάτι ακόμα που είναι σημαντικό να προστεθεί και δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολο, είναι ένα Arcade mode. Αντί να φτιάξετε απλώς AI bots και να τα βάλετε να γεμίζουν τα 3 κενά στο local multiplayer, φτιάξτε ένα Arcade mode με 1 vs 1 (παίκτης vs ΑΙ δηλαδή), όπου ο παίκτης θα αντιμετωπίζει όλους τους υπολοίπους χαρακτήρες με κάποια σειρά. Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε τη προηγούμενη πρόταση με αυτή και να φτιάξετε και κάποιου είδους ending για τον κάθε χαρακτήρα (πχ: τί απέγινε ο καθένας αφότου νίκησε σε αυτό το τουρνουά). Γενικά πάρτε παρόμοιες ιδέες από παλαιότερα arcades. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι θα πρέπει κάποιος να τελειώσει το Arcade mode με τον κάθε χαρακτήρα για να δει το τέλος του, θα προσθέσει επιπλέον ώρες στον τίτλο και σημαντικό solo περιεχόμενο.
  • Φτιάξτε διαφορετικές ικανότητες για τους χαρακτήρες που υπάρχουν ήδη. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ενεργές δυνάμεις, αλλά μπορεί να είναι και παθητικές. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να είναι πιο γρήγορος, άλλος να θέλει 4 spores για να ακινητοποιηθεί, άλλος να βγαίνει από τα δεσμά πιο γρήγορα και διάφορα τέτοια. Όπως είναι τώρα ο τίτλος είναι σαν μια μισοτελειωμένη ιδέα. Αντί να προσθέτετε περισσότερο από το ίδιο περιεχόμενο προσπαθήστε να διαφοροποιήσετε αυτό που υπάρχει ήδη και να κτίσετε πάνω στην αρχικό concept με αυτόν τον τρόπο.
  • Πρέπει προφανώς να μπει κάποιο online mulitplayer. Μπορεί να είναι δύσκολο ή να χρειάζονται πόροι για κάτι τέτοιο, αλλά σε παιχνίδι των 10 ευρώ θεωρώ ότι έπρεπε να υπήρχε ήδη. Αν δεν μπορεί να γίνει πρέπει να πέσει η τιμή του τίτλου δραματικά.
  • Αφαιρέστε από τα Challenges το χρονικό περιθώριο και στην θέση του προσθέστε online leaderboards. Αυτό θα αναγκάσει πολλούς παίκτες να ξαναπαίξουν περισσότερες φορές όσα challenges έχουν ήδη ολοκληρώσει και θα προσθέσει επιπλέον αξία στον τίτλο.
  • Αντί να παίζει ένα μουσικό θέμα για όλα τα Challenges, βάλτε να παίζουν αυτά τα 2-3 διαφοροποιημένα που έχετε ήδη για τους χάρτες του Multiplayer, τα οποία απ όσο είδα είναι και από ένα για κάθε background.
  • Επειδή σε λίγους μήνες το παιχνίδι θα κλείσει χρόνο, καλό είναι να μην μείνετε πολύ ακόμα πάνω από αυτό. Ναι μεν θέλει πολύ δουλειά, αλλά ότι έγινε, έγινε. Νομίζω πρέπει να προχωρήσετε στο επόμενο project, αλλά θα πρότεινα να υπάρχει πρώτα μια καλή ιδέα ως αφετηρία που να την αξιολογήσετε μεταξύ σας πρώτα. Γενικά κρατήστε μικρή την ομάδα για να μπορείτε να συνεργάζεστε καλύτερα και αφήστε προς το παρόν τις συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες, που πιθανώς να θέλουν να μπουν απλώς στα credits σας.

 

Share

One thought on “Moribund Review – PC

  1. Raziel

    στο επόμενο stream βάλτο λίγο για να το δείξεις 😛

Leave a Reply